Çin’in En Büyük Tekstil Firması İstanbul’a Geldi

14.03.2017

8 Kasım 2016 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren en büyük firması olan Shangtex Holding yetkililerince İstanbul Kalkınma Ajansı’na bir çalışma ziyareti düzenlenmiştir. T.C. Şanghay Ticaret Ataşeliği ile işbirliği yapılarak ülkemize getirilen Çinli Heyette Uluslararası İş Geliştirme Genel Müdürü Lin HIA ve Yardımcısı David XU ile Ticari İşler Müdürü Zhang PENGPENG yer almıştır. 140 yıla yakın bir geçmişi olan Shangtex Holdingin geçtiğimiz yılki cirosu 7,5 milyar ABD Doları olup dış ticaret hacmi 3 milyar ABD doları civarındadır. 191 alt markayı barındıran Holding’de 15 bin personel çalışmaktadır.

Ajansımızı ziyaret eden heyete İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul’un yatırım ortamı hakkında Yatırım Destek Ofisi uzmanlarınca detaylı sunum yapılmıştır. Ülkemizde bulunan önemli hazır giyim firmaları ile ikili görüşmeler yapmayı planlayan heyet, toplantının ardından İHKİB Başkanı Hikmet TANRIVERDİ ile bir görüşme yapmak üzere Dış Ticaret Kompleksi’ne geçmiştir.

Son yıllarda özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’nden ülkemizi ziyaret eden heyet sayısı açısından önemli bir artış gözlemlenmektedir. Bunun başlıca sebebi Çin Halk Cumhuriyeti’nin izleme başladığı tarihi ipek yolunu yeniden canlandırma politikası olan “Tek Kuşak-Tek Yol (One Belt-One Road)” stratejisidir. Tarihi İpek Yolu, Hun hanedanlığı döneminde tanımlanan resmi ticaret yolları ağı olarak doğuda bugünkü adı Xian olan Chang’dan başlayıp, batıda Akdeniz’de sona eriyordu. Bu sayede Çin’i, Roma ve Osmanlı İmparatorluklarıyla bağlamış oluyordu. “Tek Kuşak Tek Yol”un kalbinde yatan olgu, ticarette karayolu kuşağının orijinal İpek Yolu’ndaki ülkeleri de kapsayacak şekilde Orta Asya, Batı Asya, Orta Doğu ve Avrupa’dan geçerek yeniden hayata geçirilmesidir. Tarihi İpek Yolu'nun yeniden şekillenmesi ile birlikte Türkiye ve Çin arasında daha yoğun sosyal ve ekonomik ilişkiler kurulması hedeflenmektedir.