Beyin Kanaması Ambulansta Tespit Edilebilecek

23.02.2018

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle geliştirilen  Ambulanslar İçin Beyin Kanaması Erken Teşhis ve Görüntüleme Sistemi (KASK) projesinin tanıtımı gerçekleştirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünün yürüttüğü projeyle geliştirilen cihaz sayesinde kaza, darbe ve damar tıkanıklığı sonucu oluşan beyin hasarları ambulansta tespit edilebilecek.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 2016 yılı Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programıyla desteklediği proje ile geliştirilen 2 adet prototip cihaz İTÜ Ayazağa Kampüsü Elektrik Elektronik Fakültesi Ömer Korzay Konferans Salonunda gerçekleştirilen törenle tanıtıldı. 

Törende konuşan İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz sağlık sektöründe yerli teknolojilerin geliştirilmesine özel önem verdiklerini vurguladı. "Hastalıkların teşhis ve tedavisinde kritik bir yere sahip yerli tıbbi cihazların ve medikal teknolojiler alanında yerli ürünlerin geliştirilmesini destekliyoruz. Bu konuda çalışma yapan üniversitelerimizi teşvik etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İTÜ'nün KASK projesini de İstanbul'da yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve kentsel hizmetlerde yenilikçi hizmetlerin hayata geçirilmesi için desteklediklerini belirten Özgül Özkan Yavuz, “En yüksek bütçe alan projelerden bir tanesiydi. Toplam bütçesi 1,5 milyon lira. Bunun yüzde doksanını da desteklemeyi başardık." diye konuştu.

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Akduman da davetlilere proje hakkında bilgi verdi.

KASK'ın İTÜ de tasarlandığını, prototipinin üretildiğini ve yapılan testlerin başarıyla sonuçlandığını söyleyen Akduman,  "Travma sonrası ambulanslarda mobil olarak hastanın beynindeki semptomun iskemik mi, yoksa hemorajik mi olduğunu tespit eder, kanamayı görüntülediği için hastanın durumunu sürekli monitor eder, kısa zamanda doğru tedavinin başlamasını sağlar, iyonize radyasyon içermez. İki adet prototip geliştirilmiştir. Patent başvuru çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Fantomlar üzerinde yapılan testler başarıyla sonuçlanmıştır. Klinik testlere başlamak için Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Tıbbi Cihazlar Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılmıştır." ifadelerini kullandı.