"Beceri Açığının Azaltılması Hızlandırma Programı" Başladı

01.07.2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk himayelerinde, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) öncülüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülen "Beceri Açığının Azaltılması Hızlandırma Programı"nın açılış toplantısı gerçekleştirildi. 

Video konferans yöntemiyle düzenlenen konferansta konuşan Bakan Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının da etkisiyle çalışma biçimi, iş ortamı ve kullanılan teknolojilerde büyük değişimler yaşandığını belirtti.

Varank, yeni iş alanlarının da ortaya çıkmasıyla mevcuttaki beceri ve yetenek setlerinin gelecek dönemin ihtiyaçlarına karşılık veremeyeceğine dikkat çekerek  “Bu durum karşısında, iş gücümüzü, doğru beceri ve yeteneklere yani geleceğin işlerine, mesleklerine yönlendirmeliyiz. Çevik yaklaşım gibi alanlara, farklı çalışma ve öğrenme modellerine daha fazla yoğunlaşmalıyız.” diye konuştu. 

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) programın ulusal koordinasyonunu sağlayacağı bilgisini veren Varank, “Çalışanlarımızın mevcut becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra yeni beceriler kazanmalarına, iş alanı olmayan bireylere yeni iş alanlarında kabiliyetler kazandırıp istihdam edilmelerine yönelik çözümler geliştireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki tecrübe ve birikimlerden, ülkelerin başarılı uygulama örneklerinden en üst seviyede faydalanacaklarını ifade eden Bakan Varank, sürecin yönetimini de bakanlar, WEF ve özel sektör yöneticilerinden oluşan İş Liderleri Grubu ile gerçekleştireceklerini söyledi.

Varank, Türkiye’de 28 milyondan fazla kişinin aktif olarak iş gücüne katıldığına işaret ederek, “Avantajımız, dünyayla karşılaştırıldığında oldukça genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmamız. Dolayısıyla işlerin ve becerilerin geleceğiyle ilgili fırsatları iyi okursak, iyi değerlendirebilirsek Türkiye'nin yarınları bugününden çok daha aydın olacaktır. Sahip olduğumuz insan kaynağı potansiyelini, yeni dünya düzeninde ihtiyaç duyulan yetkinliklere göre geliştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin de konuşmasında, “Gelişmeyi insani boyutlarda tasarlamak, çalışmayı insani ve beşeri gerçekliği unutmadan insan özgürlüğünü dikkate alarak tasarlamak mecburiyeti vardır. O zaman inanıyorum ki insanlar kendi potansiyellerini daha fazla geliştireceklerdir. Yeni beceriler kazanma arzusunu, motivasyonunu daha fazla hissedeceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk da programın 30 ay sürecek iş birliğine dayandığını belirterek, sertifika programlarıyla öğrencilerin, sosyal medya, programlama, dijital tasarım gibi çağın gerektirdiği alanlarda becerilerini geliştireceğini söyledi. WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi de toplantıya katılarak, bir konuşma yaptı.

Etkinliğin tekrarını izlemek için aşağıdaki bağlantı adresine tıklayabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=HulctdJO_C8