İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle; İstanbul Valiliği, Eyüpsultan Belediyesi ve Eyüpsultan Kültür, Sanat, Spor, Eğitim ve Dayanışma Derneği’nin işbirliği ile hayata geçirdiği "Bağımsızlık Köyü" Kemerburgaz’da gerçekleştirilen törenle kapılarını açtı.
Madde bağımlılarına yönelik tarımla terapinin uygulanacağı “Bağımsızlık Köyü’nde Değişim Seninle Mümkün” projesinin açılış törenine, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen ve Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
“Ülkemiz İçin Önemli Bir Mihenk Taşı Olacak”
Törende konuşan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, “Burada ciddi bir genç potansiyeli var, nüfusun dörtte biri 19 yaşın altında. O yüzden ne kadar boşluk bırakırsak bu gibi tesislerden daha çok yapmamız gerekecek. Bu tesislerin sayısını çoğaltmak değil, azaltmak maharet. Gönül ister ki insanların buralara az ihtiyacı olsun. Bu hastalıklara duçar olmadan neler yapılabilineceğinin en güzel örneklerinden bir tanesi burası. Burada tarımla terapi yapılacak. Avrupa Birliği ülkelerinin çoğu yapıyor, onlar yapıyorsa biz de yaparız. Burası ülkemiz için de inşaallah önemli bir mihenk taşı olacaktır.” dedi.
Projenin başarıyla tamamlandığını belirten Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara da “Ufak tefek deprem deneyimleri yaşadık. Kovid-19 diye bir süreç yaşadık. Buna rağmen bu projenin durmadan devam etmiş olması, tamamlanmış olması ve bu işin başarıldığını görmekten memnunum. “ diye konuştu.
Türkiye'de Tarımla Terapinin Resmi Kurumlarda Kullanılacağı İlk Proje Olacak
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen ise “Bağımsızlık Köyü’nde “Değişim Seninle Mümkün”projesini 2018 Yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında desteklediklerini ifade etti. “Projemiz kapsamında kurulan bu merkezde İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yetki alanındaki 11 ilçede ikamet eden, 14-29 yaş aralığındaki çocuklar ve gençlerimizin rehabilitasyonlarının sağlanmasını hedefliyoruz. “Bağımsızlık Köyü’nde, çocuklar ve gençlerimizin dezavantajlı durumlarını aşmalarına ve yeniden topluma kazandırılmalarına yönelik eğitim ve atölye çalışmaları yürütülecek olmasından ayrıca mutluluk duyuyoruz. Türkiye'de tarımla terapinin resmi kurumlarda kullanılacağı ilk proje olacak bu çalışmanın başarılı bir uygulama örneği olacağına yürekten inanıyorum. “ dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Bağımsızlık Köyü’nde incelemelerde bulunuldu.
Eğitim Programları, Atölye ve Rehabilitasyon Çalışmaları Yapılacak
Bağımsızlık Köyü, bugüne kadar benzeri olmayan eğitim, uygulama, atölye ve rehabilitasyon bölümleriyle dikkati çekiyor. Kemerburgaz'da, 14 bin 970 metrekare alana kurulan merkezde birçok atölye çalışması yapılacak. Drama ile etkin eğitim, beden dili, çiçek aranjmanı, yemek yapımı, yaratıcı drama ve müzik atölyeleri olmak üzere 4 ana başlıkta atölye faaliyetlerine yer verilecek. Bu atölyelerde çocuklar ve gençlerin yeni beceriler kazanmaları ve kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri desteklenecek.
Bir Yıl İçinde En az 500 Kişinin Faydalanması Hedefleniyor
Bağımsızlık Köyü'nde, madde bağımlılarının, park, bahçe ve koruların bakımı, organik tarım, sebze fidesi üretimi ve girişimcilik alanlarında eğitimler almaları sağlanacak. Projeden bir yıl içinde en az 500 kişinin faydalanması hedefleniyor.