Ar-Ge İşbirlikleri Zirvesi ve Fuarı, Türkiye’de Ar-Ge faaliyetleri ile ilgilenen birçok kurum ve kuruluşu bir araya getirdi. İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 yılından bu yana Ar-Ge ve Yenilik çalışmalarını kapsayan 13 Mali Destek Programıyla desteklediği 287 projeden bir seçkiyi “Porof. Zihni Sinir Proceleri” çizimlerinin gerçekleşmiş hali kabul edilen Rude Goldberg Makinesi ile katılımcılara sundu.
Topla çalışan makinede 16 aşama bulunuyor. Her aşamada İSTKA’nın desteklediği bir Ar-Ge projesi hakkında 4-5 saniyelik bilgi paylaşılıyor. Makine topun atılmasıyla çalışıyor. Düzenekler ve aktarıcılardan oluşan makinede top, her aşamaya geldiğinde yoluna devam etmesi için sistemi çalıştıran butona basılması gerekiyor. Tüm aşamaları geçen top, son aşamada kullanıcıya hediye ediliyor. Makine ile kullanıcılara kendi fikirlerinin de desteklenebileceği ve zorlu mücadeleler sonucunda başarı kazanılacağı mesajı veriliyor.
Rude Goldberg Makinesinin aşamaları ile hangi projeler tanıtılıyor?
İstanbul Kalkınma Ajansı: İSTKA logosundaki yeşil alana topun atılmasıyla makine çalışır.
- Kök Hücre ve Gen Tedavi Merkezi: Top DNA yapısı formu oluşturur ve yana kaydırır.
- İTÜ Teknoloji Transfer ve Ticarileştirme Merkezi: Bilim adamı, topu bir binaya taşır.
- Endüstriyel Otomasyon Eğitim İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Merkezi: Çarklar, topu taşır.
- İstanbul Enerji Verimliliği Merkezi: Top, pil şeklinde bir düzenekte pil doldukça yükselir.
- İstanbul Mikro Yosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi: Top, bir büyüteçle birlikte hareket ederek yosunun üstüne gelir. Büyüteç yosunun üzerinde mikroskop görevi görerek hücre yapısını gösterir.
- Optik Kablosuz Haberleşme Mükemmeliyet Merkezi: Top lazer lamba ile eş zamanlı hareket eder ve aynalara çarpan lazer ışık, görsel oluşturur.
- Meme Kanseri Erken Teşhis ve Tarama Sistemi: Pembe kurdele şeklindeki engel düzeneği top tarafından kaydırılır.
- Uluslararası Enerji Verimli Aydınlatma Teknolojileri Araştırma Geliştirme Eğitim Sertifikasyon ve Uygulama Merkezi: Top, batta yatay yönde hareket ederken bilgi aktaran LED düzenekleri eş zamanlı olarak yanar.
- Tekstil Tabanlı Kompozit İleri Teknoloji ve İnovasyon Merkezi: Otobüs şeklindeki taşıyıcı topu diğer banda aktarır.
- Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi: Top, yumurta formundaki alanı çatlatır.
- Yenilikçi ve Sürdürülebilir Elektrikli ve Hibrid Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi: Araç şeklindeki taşıyıcı topu bant boyunca ilerletir.
- Yaşam Bilimleri Sektörel Hizmet Laboratuvarları Akreditasyonu: Deney tüpleri formundaki çark mekanizması topu taşır.
- İnternet Tabanlı Deprem Hasar ve Kayıp Tahmin Sistemi: Top, bantta ilerlerken sismik tarayıcı benzeri cihaz çalışır.
- Siber Güvenlik ve Biyometrik Araştırmalar Danışmanlık Test Merkezi: Top, LED ışıkla parmak izi okuyucu görselini aydınlatır.
- Hologram Araştırmaları ve Eğitim Laboratuvarı: Top düzeneğin içine düştüğünde görsel illüzyonla topun üstte olduğu algısı uyanır. Kişi topu almaya çalıştığında aslına bir hologram olduğunu fark eder. Son olarak gerçekte içinde olduğu aynalı kaseden topu alır.
İSTKA’nın bugüne kadar desteklediği toplam 710 ekonomik ve sosyal projenin 287 tanesi Ar-Ge ve Yenilik çalışmalarına yönelik oldu. Bu alanlarda yürütülen projelere 7 yılda toplam 201 milyon lira kaynak aktarıldı.