İstanbul Modern Sanat Vakfı’nın, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirdiği “Uluslararası Misafir Sanatçı Programı” ile dünyanın dört bir köşesinden sanatçılar, İstanbul'daki zanaatkârlarla Türkiye'de bir müze çatısı altında ilk kez buluştu.
İstanbul Modern’in Türkiye’nin uluslararası tanıtımına katkı sağlayan projesinin ilk sergisi 'Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar' açıldı.
Serginin basın toplantısına İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin, sergi küratörleri Öykü Özsoy ve Ümit Mesci, sanatçılar ile zanaatkârlar katıldı.
Toplantıda konuşan Oya Eczacıbaşı, programın İstanbul'un küresel ölçekte tanıtımı açısından büyük önemi olduğuna inandıklarını belirtti. “2010 yılında İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olması vesilesiyle düzenlediğimiz "Gelenekten Çağdaşa: Modern Türk Sanatında Kültürel Bellek" adlı sergimizde, sanat üretiminde geleneğin anlamını tartışmaya açtık. 2015 yılında ise 'Zanaattan Tasarıma' projesini başlatarak Türkiye'den sanatçı, tasarımcı ve zanaatkârların birlikte üretebileceği bir fikir ve çalışma ortamı oluşturduk. Bu süreçlerden kazandığımız tecrübeyle, Uluslararası Misafir Sanatçı Programı'na zanaat ve gelenek konularına odaklanan, farklı malzeme ve tekniklerle çalışmalarını yürüten dünyanın farklı coğrafyalarından 10 sanatçıyı İstanbul'a davet ettik. Sanatçıların zanaatkârla birlikte yaptıkları üretimleri izleyiciyle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Uluslararası Misafir Sanatçı Programımızın, İstanbul'un çağdaş sanat üretiminin önemli bir merkezi haline gelmesine büyük katkıda bulunacağına inanıyor ve programı devam ettirmeyi arzu ediyoruz.” dedi.
İstanbul’un, eşsiz tarihi ve dinamik yapısıyla yenilikçi tasarım fikirleri ve geleneksel sanat - zanaat dalları için zengin bir kaynağa sahip olduğunu söyleyen İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin de “Yaratıcı endüstriler sunduğu yüksek potansiyel ile İstanbul'un ve ülkemizin kalkınmasına hizmet eden önemli bir alan olarak öne çıkmakta. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan Ajansımız İstanbul ekonomisinde yaratıcı endüstrilerin ağırlığını arttırarak İstanbul'un tasarım alanında ve yaratıcı sektörlerde bir marka şehir olmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. İstanbul Modern Sanat Vakfı'nın yürüttüğü bu projeyle İstanbul'un yaratıcı potansiyelini dünyaya tanıtmaktan da ayrıca mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Basın toplantısının ardından katılımcılar sergiyi gezdi. Bakü’den Londra’ya, Meksiko’dan Helsinki’ye sergi, Dünyanın farklı kentlerinden 10 uluslararası sanatçının, İstanbul'da ahşap oymadan halı dokumaya, metal sıvamadan yorgancılığa kadar pek çok zanaatın ustasıyla bir araya gelerek ortaya çıkardıkları üretimleri sanatseverlerle buluşturdu.
Uluslararası bienallere, sergilere katılmış, dünyanın önde gelen müze ve sanat kurumlarının koleksiyonlarında yapıtları yer alan sanatçılar şöyle sıralanıyor: Faig Ahmed (Bakü), Rana Begum (Londra), Benji Boyadgian (Kudüs), Rodrigo Hernandez (Meksiko), Servet Koçyiğit (Amsterdam), Outi Pieski (Utsjoki ve Numminen), Randi & Katrine (Kopenhag), Wael Shawky (İskenderiye ve Philadelphia) ve Jorinde Voigt (Berlin).
'Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar' sergisinde, üretilen yeni yapıtların yanı sıra, sanatçıların İstanbul’daki araştırma ve üretim süreçleri, kentte etkileşime geçtikleri, ilham aldıkları kaynaklar, birlikte çalıştıkları zanaatkârlar hakkında bilgiler de ziyaretçilerle paylaşılıyor.
Geleneksel üretim tekniklerini güncel bir bakış açısıyla yorumlayan sanatçıların yapıtlarının yanı sıra İstanbul’daki Harbiye Askeri Müze ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Koleksiyonu’ndan ödünç alınan, İstanbul’un kültürel zenginliğine ışık tutan tarihi objelere de yer veren sergi, izleyiciyi İstanbul’un köklü zanaat geçmişini düşünmeye davet ediyor.
'Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar' adlı sergi 23 Ağustos 2020'ye kadar görülebilir.