''Afet Odaklı Sosyal Hasargörebilirlik Analizi'' Projesi'ne Ödül

30.03.2017

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2012 yılı Afetlere Hazırlık Mali Destek Programı kapsamında desteklediği ’’Afet Odaklı Sosyal Hasargörebilirlik Analizi Projesi” İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından yürütüldü.

İstanbul’da 2014 yılında 50 mahalle için pilot nitelikte ’’Sosyal Hasar Görebilirlik Analizi” gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında, 8.000 hanede veri toplama amaçlı anket yapıldı. 

Proje ile olası bir afet nedeni ile yaşanabilecek kayıp ve zararların önlenmesi için yapılacak risk yönetimi çalışmalarında kullanılmak üzere sosyal hasar görebilirliğin belirlenmesine yönelik analiz ve yöntemlerin geliştirilmesi ve böylece bütünleşik afet risk yönetimi sürecine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Sosyal Hasar Görebilirlik Analizinin, 2017 yılında  İstanbul genelinde uygulanması, toplam 50.000 hanede ankete dayalı veri toplanması öngörülüyor.  

Proje,  Türkiye’nin dönem başkanlığını yürütmekte olduğu ve 26-28 Mart 2017 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Avrupa Afet Risklerinin Azaltılması Forumu-2017 EFDRR Open Forum” çerçevesinde verilen “Damir Čemerin Yerel Değişim Ödülü” ne değer görüldü.

Damir Čemerin Ödülü; özellikle engelliler, yaşlı kişiler, çocuklar, kadınlar ve kız çocukları gibi afet riski yönetimi konusunda daha az donanımı olan gruplar arasında etkilenenlerin sayısını azaltmaya odaklanan çalışmaları teşvik ediyor.