2024-2028 İstanbul Bölge Planı Onaylandı

08.01.2025
08.01.2025

İstanbul’un sosyoekonomik gelişme eğilimlerini, öncelikli müdahale alanlarını ve sektörel hedeflerini ortaya koyan 2024-2028 İstanbul Bölge Planı bölgesel kalkınmanın ve sürdürülebilirliğinin, kaynakların etkin ve yerinde kullanımının sağlanmasını hedeflemektedir. Plan, sosyoekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla ulusal düzeyde üretilen plan, politika ve stratejiler ile yerel düzeyde yürütülecek faaliyetler arasındaki organik ilişkiyi belirlediği gibi başta yerel yönetimler olmak üzere kamu kurumlarının hazırlayacakları stratejik planlara yön veren üst ölçekli bir plan olma niteliği de taşımaktadır.

2024-2028 İstanbul Bölge Planı; ülkemizin 2024-2028 dönemi ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerini ortaya koyan On İkinci Kalkınma Planı ile bölgesel kalkınmayla ilgili temel stratejileri belirleyerek gelişme politikalarına ışık tutan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ile eş zamanlı olarak Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün 09/03/2022 tarih ve 3431579 sayılı yazısına istinaden İSTKA tarafından hazırlanmıştır. 

İstanbul’un mevcut durumunu anlamaya yönelik tespit ve analizler, Planda belirlenen öncelik ve hedeflerin altlığını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda İstanbul’un demografik değişimi, sağlık, eğitim gibi olanaklar açısından durumu, ekonomik sektörlerin gelişme eğilimleri ve istihdamın yapısı, ulaşım, çevre, iklim vb. önemli sorun alanları gibi çok sayıda farklı ve birbiri ile ilişkili konudaki durumunu tespit etmek ve anlamak üzere kapsamlı bir mevcut durum analizi hazırlanmıştır.

2024-2028 İstanbul Bölge Planı hazırlık çalışmalarında yerel sahiplenmenin, sürdürülebilirliğin ve etkinliğin sağlanması için planlama sürecinde katılımcılık ilkesi gözetilmiş̧; planın stratejik öncelikleri ve hedeflerine ulaşmak amacıyla, konusunda uzman paydaşlarla birebir görüşmeler ve tematik toplantılar gerçekleştirilmiştir. 2024-2028 İstanbul Bölge Planı hazırlıklarında, İstanbul’da bulunan kamu kurumu, sivil toplum kuruluşu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan paydaşların karar alma süreçlerine azami düzeyde katılım ve katkılarını sağlayarak İstanbul’un geleceğinin kapsayıcı ve katılımcı olarak tasarlanması amaçlanmıştır.

2024-2028 İstanbul Bölge Planı vizyonu ve vizyonun kavramsal çerçevesi, Bölge Planı hazırlık sürecinde gerçekleştirilen toplantılardaki paydaş görüşleri ve 2014-2023 Bölge Planı uygulama sürecinde alınan geribildirimler doğrultusunda belirlenmiştir. Bölge Planı vizyonu; “Yaratıcı ve girişimci insanlarıyla, teknolojik ve yeşil dönüşümde öncü, herkes için yüksek yaşam kalitesi sunan, dirençli İstanbul dur. 

İstanbul’un ekonomik, sosyal ve mekânsal gelişimini sağlamaya yönelik olarak belirlenen 2028 vizyonunun ana bileşenleri “teknolojik dönüşüm”, “yeşil dönüşüm”, “dirençlilik”, “girişimcilik” ve “yaratıcılık olmak üzere 5 temel stratejik öncelik ile “yaşam kalitesinin tüm kentte artırılması”, “bireylerin güçlendirilmesi” ve “toplumsal gelişmenin desteklenmesi, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum” olmak üzere 3 yatay öncelikten oluşmaktadır. Bölge Planı’nı oluşturan 5 stratejik öncelik altında 29 hedef, 134 tedbir ve 32 proje ve program önerisi belirlenmiştir. 

Mevcut Durum Analizi ve Tematik Toplantılar sonunda elde edilen bulgular, görüş ve öneriler ile 2024-2028 İstanbul Bölge Planı Vizyonu, Stratejik Öncelikleri, Hedef ve Tedbirleri, Program ve Proje künyeleri bütünleştirilerek son haline getirilmiştir. Plan 18.01.2023 tarihli Yönetim Kurulu toplantısı ve 11.10.2023 tarihli 22. Kalkınma Kurulu toplantısında görüşülmüş, Ajansın internet sitesinde kamuoyunun görüşüne açılmış, tüm kesimlerin Plan’a dair görüşleri toplanmıştır. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün görüş ve değerlendirmeleri de dikkate alınarak revize edilen Plan, Genel Müdürlüğün koordinasyonunda merkezi kurumların da görüş ve önerilerine sunulmuş ve bu görüşler göz önüne alınarak nihai hale getirilmiştir. 2024-2028 İstanbul Bölge Planı, 16 Aralık 2024 tarihli ve 9253 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanarak 17 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

2024-2028 Bölge Planı dokümanlarına “Araştırma, Rapor ve Yayınlar--Bölge Planları” kısmından ulaşılabilmektedir.