İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2018 yılı Mali Destek Programları kapsamında desteklediği projelere ilişkin Almanak çalışması tamamlandı.
İstanbul Bölgesi’ndeki yerel paydaşların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, bölgedeki ekonomik ve sosyal gelişmenin hızlandırılması ve kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve ortaklıkların geliştirilmesi amacıyla 2018 yılında 3 temada 3 farklı program tasarlandı.
Almanak çalışmasında, “Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı”, “Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı” ve “Girişimcilik Mali Destek Programı” olmak üzere 3 program kapsamında başarılı bulunan ve 180 milyon Türk lirası kaynak tahsis edilen 81 projeye yer verildi.
Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı ile İstanbul’un katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürün ve hizmetler ile küresel ekonomide söz sahibi olabilmesi ve küresel değer zincirinde üst sıralarda yer alabilmesi için yenilik ve yaratıcılık odaklı ekonomik yapıya dönüşümün desteklenmesi hedeflendi. Bu kapsamda 34 proje hayata geçirildi.
Girişimcilik Mali Destek Programı kapsamında İstanbul girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesini sağlamak ve teknoloji, yenilik, yaratıcılık odaklı girişimciliğin desteklenmesi amaçlandı. Girişimlerin finansmana erişiminin, hızlı büyümesinin ve uluslararasılaşmasının sağlanması için işbirliğine dayalı, sürdürülebilir destek mekanizmalarının kurulması ve geliştirilmesi hedefiyle 16 proje desteklendi.
İstanbul’da yaşayan çocuk ve gençlerin orta ve uzun vadede ekonomik ve sosyal yapıdaki dönüşümü yönlendirecek şekilde donanımlı bireyler olmalarını sağlamak ve iyi olma hallerinin arttırmak amacıyla Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında 31 adet proje uygulandı.
2018 yılı Mali Destek Programları kapsamında desteklenen projelerin uygulanması neticesinde; toplam 698.664 kişi projelerden doğrudan faydalandı. 3165 adet eğitim verilirken, 365 adet yenilikçi hizmet modeli-uygulama geliştirildi. 141 adet ortak kullanım alanı kuruldu. Bu programlar kapsamında 205 kurum, kuruluş, işletme ile iş birliği yapılırken, 66 adet Ar-Ge/Ür-Ge Merkezi ve Laboratuvar kuruldu. 446 kişiye sürekli ve geçici istihdam sağlandı.
İstanbul ve ülkemiz için örnek teşkil edebilecek iyi uygulamaların ve sonuçlarının yer aldığı 2018 Yılı Almanak çalışması için aşağıdaki bağlantı adresine tıklayabilirsiniz.
İstanbul Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Mali Destek Programları Almanak Çalışması