Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi (UYAM) Projesi

02.09.2022
02.09.2022

Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi (UYAM) İstanbul Kalkınma Ajansı’nın güdümü proje desteğiyle Türk-Alman Üniversitesi bünyesinde kuruluyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı, Türk-Alman Üniversitesi ile Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi (UYAM) güdümlü projesi için sözleşme imzaladı. 

Toplamda 26 milyon TL üzerinde yatırımla kurulacak olan merkez; kaplama, ısıl işlem, borçelik, mikro yapı analizi, mekanik, fiziksel, kimyasal karakterizasyon ve sektörel inovasyon laboratuvarları olmak üzere 2 bin metrekare laboratuvar alanına sahip olacak. 

İstanbul Kalkınma Ajansı projenin yüzde 75'ini finanse edecek. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI-TUSAŞ), Tüm Yüzey İşlemleri Derneği ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın da (MESS) paydaş olarak katkı sunacağı merkezin 24 ayda kurulması planlanıyor. 

UYAM'ın faaliyetlerine başlamasıyla birlikte İstanbul ve çevresindeki otomotiv, çelik, metal, beyaz eşya, gemi inşa, boya, galvaniz, emaye ve diğer ilgili sektörlerin korozyon gibi yüzey işlemleriyle ilgili sorunlarına inovatif çözümler üretilecek.

Akredite test-analiz ile eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek merkezde, üniversite sanayi işbirliği ile Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyon faaliyetleri geliştirilecek. Yüzey mühendisliği alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilecek. 

UYAM’dan başta Türkiye’deki tüm çelik, otomotiv, alüminyum vb. sektörlerdeki üreticiler, tedarikçiler, ihracatçılar ve ithalatçılar, hammadde/yarı madde tedarikçileri ile Türkiye genelinde yüzey işlemleri konusunda araştırma yapan tüm akademisyenler ve ilgili tüm paydaşlar yararlanacak.

İlgili sektörlerdeki işletmelere yüksek kalitede ve düşük maliyetli üretim metotları konusunda rehberlik edecek merkez, yüksek katma değere sahip ürünlerin geliştirilmesine ve rekabet gücünün yükseltilmesine katkı sağlayacak. Aynı zamanda Türk firmalarının akredite test ve sertifikasyon işlemleri konusunda dışa bağımlılığı da azaltılacak.

Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi’nden, Balkan ülkeleri başta olmak üzere, çevre ülkelerdeki tüm çelik, otomotiv vb. sektör üreticileri, tedarikçileri ve ihracatçıları ile çeliği ara ürün olarak kullanan firmalar ve Ar-Ge kuruluşları da yararlanacak.