Türkiye Açık Kaynak Platformu Projesi

27.03.2021
27.03.2021

Türkiye’deki yazılım ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan Türkiye Açık Kaynak Platformu Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde; Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığında, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) destekleri ile hayata geçirildi.

Projenin genel amacı, kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kritik yazılımların kitle kaynak yoluyla üretilmesi, bu ürünleri ihraç edebilecek hizmet sağlayıcıların oluşması ve ülkemizin yazılımcı havuzunun büyütülmesini sağlamak için Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun kurulmasıdır.

Bu hedefle kamu, özel sektör, STK, üniversite ve geliştirici toplulukların bir araya getirilerek Türkiye Açık Kaynak Platformu'nun oluşturulması, sürdürülebilirliğini sağlamak için etkin bir yönetişim modeli kurgulanması ve gelir getirici faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

Proje kapsamında platform üyeleri ile kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kritik yazılımların belirlenmesi, birlikte açık kaynak kodla ürün ve çözüm odaklı yazılım projeleri geliştirilerek dışa bağımlılığın azaltılması, yazılım ihracatının artırılması, açık kaynak kod yoluyla geliştirilmiş yazılımların kullanımının kamu ve özel sektörde artırılması, yeni yazılımların açık kaynak kodla geliştirilerek ürünleştirilmesi, ürünleri uygulayacak, destek verecek ve ihraç edebilecek hizmet sağlayıcıların oluşturulması, açık kaynak kodla yazılım yapan yazılımcı sayısının, geliştirici toplulukların sayısının ve etkinliğinin artırılması için açık kaynak ekosisteminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye’de yazılım sektöründe çalışanların nitelik ve sayısının artırılmasına yönelik yaygın ve çevrimiçi eğitim programlarının uygulanması, yazılım okulları kurulması ve gelişmeleri takip etmek ve şirketlerin işe alım süreçlerinde kullanılmak üzere bir yetkinlik değerlendirme sisteminin oluşturulması hedeflenmektedir.

Hedef Gruplar ve Müşteriler

Projeden doğrudan ve en kapsamlı olarak etkilenecek grup yazılım teknolojilerinde çalışan mevcut ve potansiyel iş gücüdür. Platform, mevcut yazılımcılar, bu alana kaymak isteyenler, öğrenciler, yeni meslek seçmeyi planlayanlar için cazip ve rekabetçi bir çalışma ortamı sunacaktır. Yazılımcılar için mekan bağımsız destek politikaları geliştirilecektir. Kritik teknolojilerde yazılım geliştirme projeleri ile uzun ve orta vadede yurt dışına nitelikli iş gücü kaybının önlenmesi, yurt dışındaki yerli ve yabancı nitelikli yazılımcıların Platform'un projelerine katkı sağlanması beklenmektedir.

Yazılım ekosisteminin gelişmesi ile standartları yüksek ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilen ürünler geliştirilmeye başlanacaktır. Bu sayede kapalı sistemler ve rekabetçiliği düşük olan yapılar kendilerini yenilemek zorunda kalacaktır. Proje kapsamında yeni uygulayıcı şirketler ve girişimcilerin çıkması beklenmektedir. Platformun proje geliştirme modeline uyum sağlayanlar ekosistemle birlikte büyüyerek hem yurt içi pazarda hem de yurt dışına ihracatta önemli yol alacaktır. Yazılım teknolojilerinde dışa bağımlılık azaltılacak, yüksek ve orta-yüksek teknoloji ihracatı artırılacak, yazılım teknolojilerinde nitelikli insan kaynağı sayısı artırılacak böylece Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine ulaşılması desteklenecektir.

Proje kapsamında Türkiye Açık Kaynak Platformu kurulmuş olup; kamu ve özel sektör şirketleri, STK’lar, üniversiteler, eğitim kurumları ve topluluklardan oluşan paydaşları ile açık kaynak ekosistemini geliştirmek için faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bilişim Vadisi ve Vadistanbul'da kurulan 42 İstanbul ve 42 Kocaeli yazılım okullarında da eğitim faaliyetlerine başlanmıştır. 7 gün 24 saat ücretsiz eğitim verilen 42 İstanbul ve 42 Kocaeli’ye; yazılımcı olmak veya kodlama yetkinliklerini geliştirmek isteyen 18 yaş üstü herkes, www.42istanbul.com.tr ile www.42kocaeli.com.tr adresleri üzerinden başvuru yapabilmektedir.