Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi projesi İstanbul’un küresel ölçekte, yenilikçilik ve girişimcilik potansiyelinin güçlendirilmesi amacıyla İTO Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı’nın öncülüğünde İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) güdümlü proje desteğiyle İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin ortaklığı ile Eminönü’nde kuruldu.
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi yeni iş fikirlerinin ticarileşmesi ve ticarileştikten sonra büyümesi süreçlerinde girişimcilere her türlü desteği sunmayı hedefliyor. Merkez faaliyetlerini “Girişimcilik ve Ticarileştirme Ofisi”, “İş Geliştirme ve Yenilikçilik Ofisi” ve “Marka ve Patent Ofisi” birimleriyle yürütüyor.
Proje kapsamında iş fikirlerinin ticarileşmeye hazır hale getirilmesi, yeni işletmelerin kurulması, bilgi ticarileştirme atölyelerinin faaliyete geçirilmesi, işletmelere danışmanlık ve eğitim desteği verilmesi amaçlanıyor.
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezinin hedef kitlesini; araştırma, fikir, icat, buluş ve yeni ürün geliştirme, patent başvurusu yapma, tescilleme, gelir modeli tasarlama, ticarileşme, pazarlama ve yaygınlaştırma aşamalarından oluşan bilginin ticarileşmesi sürecinde, yeni mezun potansiyel müteşebbislere, girişimcilere, mucitlere, yenilikçi fikir sahiplerine ve 0-4 yaş arası işletmeler oluşturuyor.
Nihai yararlanıcılar: Hali hazırda İstanbul da faaliyet gösteren işletmeler ve her bir sektöre ait potansiyel girişimciler, mucitler ve mevcutta faal olan yeni kurulmuş diğer işletmeler nihai yararlanıcıları oluşturmaktadır. Proje sonuçlarından direkt olarak yararlanacak temel faydalanıcıların ötesinde bölge ekonomisinin temel dinamikleri olan üniversiteler, meslek komiteleri, ilçe belediyeleri, kaymakamlıklar, dernekler, vakıflar, özel sektör temsilcileri, işletmeler ve bütün bu yapılarda çalışan ve yapılarla yakın veya dolaylı temas halinde olan bütün toplum, projenin diğer faydalanıcılarını oluşturmaktadırlar. İstanbul Düşünce Akademisinden faydalanacak nihai yararlanıcılar ise, bilgi ekonomisinin yan sektörleri olarak, mimarlık, biyo-teknik, ilaç sanayi, mühendislik ve müteahhitlik, üniversitelerin bilişim, moda, tasarım, bölümlerindeki öğrenci ve öğretim üyeleri, Türkiye ve dünyadaki bütün Suriyeli ve diğer yabancı girişimciler, Ortadoğulu ve yabancı yatırımcılar; son yıllarda girişimlerini oluşturmuş ve iktisadi faaliyete geçmiş girişimcilerin ve girişimlere ait enstrümanların ve aktörlerin tamamıdır.
Beklenen sonuçlar:
- Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi çatısı altında ; Girişimcilik ve Ticarileştirme Ofisi , İş Geliştirme ve Yenilik Ofisi, Marka ve Patent Ofisi program başlıklarıyla 3 adet birim/yapı oluşturulmak,
- İstanbul Düşünce Akademisi çatısı altında; Küresel Çalışmalar Ofisi , Ekonomi Çalışmaları Ofisi ve Türkiye Çalışmaları Ofisi program başlıklarıyla 3 adet birim/yapı oluşturulmak,
- Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi çatısı altında yeni iş fikirleri oluşturmak ve desteklemek,
- Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi çatısı altında İş fikirlerini ticarileşmeye hazır hale getirmek,
- Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi çatısı altında yeni işletme kurmak,
- Bilgi Ticarileştirme Atölyesi kurmak,
- İşletmelere danışmanlık hizmeti vermek,
- Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ve İstanbul Düşünce Akademisi çatısı altında yarışmalar düzenlemek,
- Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi çatısı altında eğitim düzenlemek.