İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 6. güdümlü projesi INNOGATE: İnovatif Teknoloji Firmalarının Uluslararası Pazara Girişini Hızlandırma ve Rekabet Altyapılarını Destekleme Programı İTÜ ARI Teknokent’e verilen destekle hayata geçirildi.
INNOGATE programı, İstanbul’da konumlanan teknoloji firmalarının ABD pazarına çıkışını desteklemek, yerli ürünlerin yurtdışı pazarda güçlenmesini sağlamak, ABD’deki girişimcilik ekosistemini ve bu alandaki bilgi birikimini Türkiye’ye transfer etmek amacıyla hazırlandı. Projeye, BÜN Teknopark, Teknopark İstanbul ve Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark da paydaş olarak destek veriyor.
Projenin Kapsamı
İstanbul’un önde gelen üç Teknoloji Geliştirme Bölgesini de dâhil edecek şekilde:
1- Girişimci firmaların Amerika Birleşik Devletleri’ne açılmasını sağlayacak eğitim ve destekleme sürecinin hazırlanması ve yürütülmesi.
2- Girişimcilerin ürünlerinin Amerika pazarına ve yabancı yatırımcılara erişimini kolaylaştıracak kapsamlı bir altyapı ve destekleme sürecinin oluşturulması.
3- Benzerleri ABD – Silikon Vadisi’nde bulunan bir Teknolab ortamının, Türkiye’de ilk defa İstanbul’da İTÜ kampüsü içerisinde tüm girişimcilerin erişimine açık olacak şekilde kurulması.
4- Bu programa katılan firmalara yatırım yapmak ve projenin destek dönemi sonrasında sürdürülebilirliğini sağlamak için merkezi İstanbul’da olacak bir Türk Girişimci Sermaye Fonu’nun oluşturulması.
Süreç
INNOGATE projesinde, öncelikli olarak yerli firmalara Türkiye’de altyapı, danışmanlık, mentorluk ve eğitim hizmetleri verilecek. ABD pazarında rekabet edebilmeleri için İTÜ ARI Teknokent'in Amerika’daki birim ofisleri ile yurtdışı iş birlikleri oluşturulmasının, potansiyel yatırımcılara ulaşılmasının ve yurtdışı iş geliştirmelerinin desteklenmesi de sağlanacak.
Projenin bir diğer önemli bileşeni olarak, benzerleri ABD – Silikon Vadisi’nde bulunan, INNOGATE Prototipleme Laboratuvarı Türkiye’de ilk defa İTÜ kampüsü içerisinde tüm girişimcilerin erişimine açık olacak şekilde kurulacak. INNOGATE Prototipleme Laboratuvarı İstanbul’daki girişimcilerin sanal ortamdaki kurguladıkları ürünlerinin gerçek ortamda ortaya çıkarılmasını sağlayacak olan bir teknoloji üretim merkezi ve ihtiyaç duydukları eğitim ve danışmanlık hizmetlerini aldıkları bir çalışma alanı olarak konumlanacak bir yapı olacak. Ayrıca, proje sonunda İstanbul bölgesindeki firmaların hizmetine ve kullanımına sunulacak olan bir Yatırım Fonu’nun oluşturulması planlanıyor.
Proje Çıktıları
1- Türkiye’nin yenilikçi teknoloji firmalarının yatırım almalarını ve ihracata odaklanmalarını sağlayarak, global piyasada büyümelerini desteklemek. Böylece, Türkiye’den dünya çapında teknoloji markası çıkarmak.
2- İstanbul’u inovasyon ve teknoloji girişimciliği alanında bölge ülkeleri için bir cazibe merkezi haline getirmek ve orta vadede İstanbul’un dünyanın önde gelen girişimci ekosistemleri listesine girmesine katkı sağlamak.
Bu destek programından iki yılda 170 firmanın faydalanması ve yaklaşık 100 teknoloji firmasının ABD pazarına açılması amaçlanıyor.