Gelecek Üsküdar Projesi

04.03.2022
04.03.2022

Girişimciliğin her eğitim kademesinde kariyer hedefi olarak sunulması ve bireylerin girişimcilik potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla tasarlanan Gelecek Üsküdar projesi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) Güdümlü proje desteğiyle Üsküdar Belediyesi tarafından hayata geçiriliyor.

İlkokuldan başlayarak her eğitim seviyesinde uygulama odaklı araştırma, yenilik bilinci ve girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması amaçlanan proje ile yeni nesil eğitim modellerinin geliştirilmesi ve işgücü niteliğinin artırılması hedefleniyor.

Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin ortak olduğu proje kapsamında teknoloji, girişimcilik, bilim ve inovasyon odaklı yaş gruplarına uygun müfredatlar ve ileri teknoloji imkanlarını barındıran nitelikli uygulama alanları oluşturulması planlanıyor.

Projenin hedef grubunu; ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri, teknik bilimler ve alt disiplinlerinde inovasyon ve Ar-Ge süreçleri içinde bulunan start-up girişimciler ile uygulama odaklı etkinliklerin paydaşı olan toplumun tüm kesimleri oluşturuyor.    

Beklenen Sonuçlar:

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin 1 yıl 24 hafta 144 saat süre ile girişimcilik ve üretim atölyesi eğitimi almaları sağlanacaktır.

Her yıl 64 ilkokul, 80 ortaokul, 80 lise olmak üzere toplamda 224 öğrenci uzun süreli eğitim alacaktır. Çırak, Kalfa ve Usta olmak üzere yaş gruplarına göre ayrılmış girişimcilik ve üretim atölyesi makerspace kurulacaktır.

Çırak Makerspace, Çırak Girişimcilik Atölyesi, Kalfa Makerspace toplamda 6 adet Usta Programına seçilen öğrenciler için Kuluçka Merkezi kurulacaktır. Usta girişimcilerin ulusal - uluslararası yarışmalara katılım göstermeleri teşvik edilecektir.

Çırak Girişimciler mezuniyetleri sonrası Kalfalık Programına, Kalfa Girişimciler mezuniyetleri sonrası Usta Programına geçme hakkı kazanacaklardır. Usta Programı mezunları ise Üsküdar Belediyesi’nin üniversite öğrencileri için hayata geçirdiği Atölye Üsküdar girişim ve inovasyon merkezine kabul edilecektir.

Öğrencilerin girişimcilik hakkında bilgi edinmesi, farkındalıklarının artması ve Uzun Dönem Programlara başvuru yapması hedeflenmektedir. Çırak, Kalfa ve Usta Programları çerçevesince yıl içerisinde toplam 15 bin öğrenciye girişimcilik etkinliği yapılacaktır.

12 Bilgi Evi, Genç Enderun üstün yetenekli öğrenciler ve Çocuk Üniversitesi üstün zekalı öğrenciler olmak üzere toplamda 14 farklı lokasyon da gerçekleştirilecek bilinçlendirme seminerleri ile girişimcilik kültürünün mahallelere kadar yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Seminer sonrası başvuru toplanacak kabul edilen öğrenciler Uzun Dönem Programlara dahil olacaklar ve Bilim Merkezinde girişimcilik serüvenine devam edeceklerdir.

7-18 yaş grubu öğrenciler için girişimcilik eğitim müfredatı oluşturulacaktır. Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılacak protokol ile proje kapsamında oluşturulan müfredatlar dikkate alınarak 300 öğretmene girişimcilik eğitici eğitimleri verilecektir.