Çelik Test ve Araştırma Merkezi (ÇETAM) Güdümlü Projesi

01.01.2017

Çelik Test ve Araştırma Merkezi (ÇETAM) çelik sektörünün küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı’nın güdümlü proje desteğiyle Çelik İhracatçıları Birliği tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa kampüsünde kuruldu.

Türkiye ihracatçılar Meclisi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve MATİL Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş’nin proje ortağı,  Türkiye Çelik Üreticileri Derneği ve Çelik Boru İmalatçıları Derneği’nin proje iştirakçisi olduğu ÇETAM, Temmuz 2016 tarihinden itibaren test analiz hizmeti vermeye başlamış olup 24 Kasım 2016 tarihinde resmi açılışını gerçekleştirdi.   

Türk çelik sektörünün ilk bağımsız Ar-Ge ve teknoloji merkezi olan ÇETAM’ın çalışmalarını MATİL A.Ş yürütüyor. Merkez; mekanik test, kimyasal analiz, ürün ve malzeme karakterizasyon hizmetleri sunarak başta çelik olmak üzere çelik kullanan ana sektörlerin gelişimine katkı veriyor.

ÇETAM’ın Ar-Ge Çalışmalarının Ortaya Çıkardığı Yenilikler

ÇETAM 23.03.2017 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Onaylı Ar-Ge Merkezi unvanını almış bulunuyor. Böylece ÇETAM Türkiye’nin 415. çelik sektörünün ise 8. Ar-Ge merkezi unvanını aldı. ÇETAM’ın sahip olduğu pilot ölçekli üretim simülasyon laboratuvarları ile üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinin yanında firmalara da kendi Ar-Ge projeleri için altyapı olanağı sağlanmış oldu.  Pilot ölçekli üretim simülasyon laboratuvarında Türkiye’de ilk defa paslanmaz çelik üretimi gerçekleştirildi.

ÇETAM, ayrıca mesleki ve teknik eğitimlerle de sektör temsilcilerine yön veriyor. Periyodik olarak gerçekleştirilen çelik teknoloji seminerleri ile sektör temsilcilerinin önünü açacak yeni bilgiler aktarılıyor. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversite ile ortak seminerler düzenlenerek geleceğin sektör temsilcileri ile güncel gelişmeler paylaşılıyor.  

ÇETAM, ürün geliştirme yanında; sektörün geleceğine yönelik stratejik planlama ve eylem planları oluşturmak amacıyla Ulusal Çelik Envanteri de oluşturuyor.

Sektörün Yurtdışında Yaptırdığı Test ve Sertifikasyon Hizmetlerinin Ne Kadarının Önüne Geçildi ?

ÇETAM, TÜRKAK ISO/ IES 17025 Laboratuvar Sistem Akreditasyonu sayesinde uluslararası geçerliliği bulunan test ve analiz işlemlerini yapma yetkinliğine 2016 yılı sonunda sahip oldu.  Şubat 2017’de ise, İngiltere merkezli dünyanın en önemli bağımsız ve tarafsız yapı çelikleri uygunluk değerlendirme ve sertifikalandırma kuruluşu olan UK CARES’in, İngiltere dışında az sayıdaki yetkili test merkezlerinden biri oldu.  

İsveç, Norveç ve Finladiya gibi kuzey ülkelerinde hizmet veren sertifikalandırma kuruluşu NORDCERT ile de çalışmalara başladı.  Başta Almanya olmak üzere; diğer sertifikalandırma kuruluşlarıyla da ön çalışmalara başlanmış durumda. Bu faaliyetler ile birlikte akredite testler için yurtdışına numune gönderilmesi işlemi azalmaya başladı. Son bir yıldır faaliyette olan kurum Türkiye’nin yıllık yaklaşık 9 milyon tonluk inşaat demiri ihracatındaki tarife dışı teknik engellerini tamamen ortadan kaldırmış durumda.  Avrupa Birliği, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine de benzeri hizmetler verilmek üzere çalışmalara devam ediliyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlilik Belgesi alan ÇETAM  ithal edilen kömür ve benzeri yakıtların gümrüklerde zorunlu testlerini de yapmaya başladı. 

Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları faaliyet alanlarına yenilerini eklemeye devam ediyor.  Merkez Ekonomi Bakanlığı’ndan “Uluslararası Gözetim Şirketi” Belgesini de Aldı. MATİL A.Ş.,  “Uluslararası Gözetim Şirketi” belgesini alarak bağımsız ve tarafsız bir şekilde gözetim hizmetleri vermeye başlıyor.

Merkezin sahip olduğu “laboratuvar ve test-analiz imkanları”, sektördeki KOBİ’lerin yaşadığı üretim ve ürün özelliklerine yönelik problemlerin acil çözümünde de yoğun olarak kullanılıyor. Temmuz 2016’da faaliyete geçen merkezden bugüne kadar Tosçelik, Erdemir, Kale Kalıp, Şişecam, Habaş gibi sektörün önemli şirketlerinin de bulunduğu 108 Türk şirketi faydalandı.

Nihai Yararlanıcılar :

  • Türkiye’deki tüm çelik üreticileri, tedarikçileri, ihracatçıları ve ithalatçıları, hammadde/yarı madde tedarikçileri ile çeliği ara ürün olarak kullanan firmalar
  • Çevre ülkelerdeki tüm çelik üreticileri, tedarikçileri ve ihracatçıları ile çeliği ara ürün olarak kullanan firmalar
  • Çelik sektörü çalışanları
  • İlgili sendikalar / dernekler
  • Üniversitelerin ilgili birimleri
  • Çeliğin direk yapısal malzeme girdisi olarak kullanıldığı diğer sektörler (Demir çelik, boru ve profil, otomotiv, makine ve gemi gibi imalat sanayi, inşaat, galvaniz, beyaz eşya gibi nihai tüketim alanları, döküm, çevre ve enerji, demir dışı metaller, madencilik vb.)
  • Yurtdışında faaliyet gösteren sertifikasyon ve Ar-Ge kuruluşları ile üniversiteler
  • İlgili bakanlıklar (Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı vb.)
  • Ürün ve sistem belgelendirme kuruluşları
  • Üçüncü taraf gözetim hizmetine ihtiyaç duyan kamu ve özel sektör kuruluşları

Beklenen Sonuçlar:

  • Çelik sektörüne hizmet verecek bir test, analiz ve sertifikasyon merkezi kurulması
  • Çelik ihracatçılarının ve çelik üreticilerinin ürün geliştirme ve mevcut ürünlerine ilişkin test maliyetlerinin düşmesi
  • Çelik sektörünün küresel anlamda rekabet gücünün artırılması
  • Sektörün yurt içi ve dışı satışlar için gerek duyduğu/duyacağı uygunluk değerlendirme (akreditasyon ve sertifikasyon) hizmetlerinin verilmesi
  • Sektörde mevcut çalışanların ve istihdam edilecek personelin düzenlenecek eğitimlerle kapasitelerinin artırılması
  • Sektörde eksikliği hissedilen üniversite-sanayi işbirliğinin güçlü bir şekilde tesis edilmesi
  • Çelik sektörünün teknik altyapısının orta/uzun vadede Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine de imkan tanıyacak şekilde güçlendirilmesidir.