Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Proje Teklif Çağrısı Ön Başvuruları

04.02.2025
04.02.2025

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Proje Teklif Çağrısı Ön Başvuruları

2025 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) için ön başvurular kabul edilmeye başlanmıştır.

Programın Amacı

SOGEP Programının amacı, uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmaktır.

Programın Öncelik Alanları

Hazırlanacak projelerin aşağıda yer alan önceliklerden en az bir tanesi ile ilişkili olması gerekmektedir. 

  • Öncelik 1: İstihdam Edilebilirliği Artırmak
  • Öncelik 2: Sosyal Girişimcilik ve Yenilikçilik
  • Öncelik 3: Sosyal İçerme
  • Öncelik 4: Sosyal Sorumluluk

Program kapsamında istihdam garantili mesleki eğitim projeleri, kooperatiflerin ve kooperatifçiliğin güçlendirilmesine yönelik projeler ile dezavantajlı kesimler için hane halkı gelir getiri projelerin desteklenmesine öncelik verilecektir. Gerçekleştirilecek projelerin, “İstanbul’un girişimcilik, teknoloji üretimi ve yaratıcı endüstriler alanındaki öncü rolünün geliştirilmesi” stratejileriyle uyumlu olması beklenmektedir.

Uygun Başvuru Sahipleri

Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, serbest bölge işleticileri, teknoloji transfer ofisi şirketleri ile teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi ve iş geliştirme merkezi gibi kuruluşların yönetici şirketleri uygun başvuru sahipleridir. 

Kâr amacı güden kuruluşlar yalnızca sosyal sorumluluk projeleri (öncelik 4) için başvuru sahibi, diğer projelerde ise ancak iştirakçi olabilirler. Kâr amacı güden kuruluşların başvuru sahibi olduğu sosyal sorumluluk projelerinde eş finansman katkısı asgari yüzde ellidir.

Başvuru sahiplerinde hedeflenen bölgede kayıtlı olmaları veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin bu bölgede bulunması şartı aranmaz. Ancak proje faaliyetleri bölge içerisinde yürütülmelidir.

Bütçe

Proje bütçesinin asgari 1 Milyon TL bütçeli olması ve asgari eş finansman tutarının proje bütçesinin %10’u kadar olması ön koşuldur. Proje bütçesinin azami tutarı konusunda bir kısıt bulunmamaktadır.

Desteklenmeyecek Projeler ve Proje Bileşenleri

  • Temel sosyal hizmet sunumuna yönelik yenilikçi niteliği olmayan projeler,
  • Yurtdışı gezi ile yurtdışı seminer, konferans, eğitim vb. faaliyetleri içeren proje kalemleri,
  • Sosyal yardım ve nakdi sosyal transfer mahiyetindeki unsurlar içeren projeler,
  • Okul derslerini takviye amaçlı etüt faaliyetleri ve sınavlara hazırlık amacı taşıyan kurs projeleri,
  • Proje amaçları ile ilişkilendirilmemiş ve sürdürülebilirliği zayıf eğitim faaliyetlerine odaklanan projeler,
  • Hali hazırda başka bir kurum tarafından rutin olarak sunulan hizmetleri içeren projeler,
  • Hedef kitle ile faaliyetleri arasında ilişki kurulamayan projeler,
  • Sosyal sorunların tespiti ve bu sorunların çözümüne ilişkin sosyal araştırma, analiz ve raporlama faaliyetleriyle sınırlı projeler.

Başvuru Süreci

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülecek SOGEP kapsamında uygun bulunan proje fikirlerinin, Bakanlık tarafından değerlendirilerek uygun bulunması halinde, başvuru sahibi kurum tarafından Ajans koordinasyonu ile geliştirilmesi beklenmektedir. Programa başvuru yapacak kurumların proje ön başvurularını aşağıda yer alan proje fikri formatına uygun şekilde hazırlayarak sosyal@istka.org.tr  adresine 17.02.2025 tarihi saat 17.00’ye kadar iletmeleri gerekmektedir.

Sorularınız için sosyal@istka.org.tr adresine e-mail gönderebilirsiniz.

“SOGEP Uygulama Usul ve Esasları” dokümanı ve “Proje Fikir Formu” aşağıda yer almaktadır.