“42 Yazılımcı Okulları” Ortak Yarınlar Yarışmasında Finale Kaldı

25.11.2022

Türkiye’deki yazılım ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla İSTKA ve MARKA ortak güdümlü proje destekleri ile Türkiye Açık Kaynak Platformu tarafından kurulan “42 Yazılımcı Okulları” projesi  Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından düzenlenen Ortak Yarınlar yarışmasında finale kaldı.

42 İstanbul ve 42 Kocaeli yazılım okulları projesi, ülkeye/topluma/çalışana yönelik yenilikçi bir çözüm üreten ve bunu farklı paydaşlar ile iş birliği içerisinde hayata geçiren projelere verilen “Birlikte Mümkün” kategorisinde finale kaldı.

Projenin tanıtım videosunu aşağıdaki bağlantı adresi üzerinden izleyebilir. “Oy Kullan” sekmesine tıklayarak oylamaya katılabilirsiniz.

https://oylama.vidobu.com/tisk/ortak-yarinlar-birlikte-mumkun-2022/birlikte-mumkun-2022/42-yazilimci-okullari-2022

 

Ecole 42  ve 42 Yazılımcı Okulları Projesi Hakkında:

25 ülkede 42 kampüste 15 bin öğrencisi olan Ecole 42 dünyanın en iyi kodlama okulu olarak bilinmektedir. Ülkemizde, İSTKA ve MARKA ortak güdümlü proje destekleri ile Türkiye Açık Kaynak Platformu tarafından kurulan 42 İstanbul ve 42 Kocaeli Mart 2021’den bu yana bu uluslararası ağın birer parçasıdır. Birbirinden öğrenme temelli eğitimle yeni teknolojiler geliştirecek yazılımcıların yetiştirildiği bu okullar tamamen ücretsizdir. 42 İstanbul ve 42 Kocaeli toplam 750 bilgisayar kapasitesine sahiptir. 7/24 açık kampüslerde 18 yaş üzeri herkesin katılımına açık bu eğitim modelinde 3 yıl sonunda tam kapasiteye ulaşıldığında 2250 yazılımcı adayı bu okullarda olacaktır. Yıl içerisinde sürekli alınan başvurularla mezun öğrenci sayısı ise her geçen yıl katlanarak artacaktır.

Ecole 42, 2013 yılında Paris’de kurulduğundan bu yana eğitim alanındaki farklı yaklaşımlarıyla dünya çapında yazılımcı yetiştiren yeni nesil kodlama okulu olarak sektöre ihtiyacı olan yetenekleri sağlamaktadır. Fransa, ABD, Japonya, Almanya, Güney Kore gibi teknoloji öncüsü ülkeler başta olmak üzere birçok farklı kültürde yeni eğitim modelini yaygınlaştırmaktadır. Bu okullarda sektörde ihtiyaç duyulan çeşitli programlama dillerine yönelik uygulamalı öğrenme yöntemleri sunulmakta. Kurduğu okulları bir inovasyon merkezi yaklaşımıyla yöneten Ecole 42 eğitimde çığır açıcı felsefesiyle dünyada bilinirlik kazanmıştır. Eğitimdeki bu yenilikçi vizyonuyla sektörlerin ihtiyacını karşılayan okullar kısa zamanda yazılım geliştirici firmaların da dikkatini çekmiş ve firmaların yetenek açıklarını kapatan güçlü kaynaklardan biri haline gelmiştir. Ecole 42’nin uluslararası ağı, öğrencilerine okulların bulunduğu diğer ülke kampüslerinde de eğitim fırsatı vererek, onların hem çok uluslu çalışma kültüründen faydalanmalarını hem de gerçek bir mesleki deneyim yaşamalarını sağlamaktadır.

Oyunlaştırılmış ve proje tabanlı birbirinden öğrenme yöntemine dayalı yenilikçi ve yıkıcı bir eğitim modeline sahip olan Ecole 42 dünyanın en iyi kodlama okulları arasındadır. 18 yaşın üzerindeki herkese ücretsiz olarak programlama öğrenme fırsatı sunmaktadır.

Dünyada 42 okullarına katılan öğrencilerin % 40’ının herhangi bir kodlama deneyimi olmamasına rağmen, mezunların istihdam edilme oranı %100’dür. Kampüsler bulundukları ülkenin bilişim sektörü için oldukça cazip bir yetenek havuzu niteliğindedir. Öğrenciler için program boyunca çeşitli dönem ve sürelerde bir işyerinde proje bazlı çalışma zorunluluğu bulunduğundan öğrenciler gerçek iş yaşamını da eğitimleri sırasında deneyimleme şansı yakalamaktadırlar. Öğrencilerin %67’si işyeri uygulama sürecinde çalıştıkları firmalardan uzun dönem çalışma teklifi almaktadırlar. %12’si de kendi girişimlerini kurarak iş hayatına atılmaktadırlar.

42’de program içi ilerleme, sanki bir oyunmuş gibi puanlar alınarak gerçekleşir. Verilen programlama ve proje görevlerini gerçekleştirdikçe puan kazanıldığı gibi diğer öğrencilerin çalışmalarını değerlendirerek de puan kazanılır. Okul içi organizasyonlarda alınan görevler de puan kazandıran diğer bir kriterdir. 42 müfredatında öğrenciler kodlama ile ilgili teknik bilgilerin yanında iş hayatında başarılı olmalarını sağlayacak sosyal becerileri de kazanmaktadırlar.

Birbirinden öğrenme; öğrenci-öğretmen ilişkisi yerine öğrenciler arasında öğrenmeye dayalı bir modeldir. 42 okullarında öğrenciler birbirlerine öğretir, birbirinden öğrenir ve birbirini değerlendirir. Böylece 42 İstanbul'da ve 42 Kocaeli’nde hem öğretmen hem de öğrenci olurlar. Bu yöntem eleştirel düşünme, takım çalışması ve iletişim becerilerini geliştirir. Ayrıca müfredata rehberlik eden ve okulun sorunsuz çalışmasını sağlayan bir ekip bulunmaktadır.

42 müfredatında öğrenciler temel programlama kavramlarını ve C dilinin temellerini öğrenerek başlarlar. Gelişirken, UNIX, grafik programlama ve web programlamaya girmeye başlarlar. Bundan sonra, müfredat çeşitli alanlarda daha derinlemesine bilgi içeren projelerden oluşur: Nesne Yönelimli Programlama, Mobil, İşlevsel Programlama, Web Güvenliği, Tersine Mühendislik, Kötü Amaçlı Kod, Çekirdek Programlama, Ağ Programlama, Yapay Zeka, 3B gibi alanlar. Öğrenciler ilgi alanlarına göre çok sayıda proje ve farklı yollar arasında seçim yapmakta özgür olduğu için her öğrencinin deneyimi benzersizdir.

42 okullarında toplam 21 seviyeden oluşan eğitim programında öğrenciler kendi öğrenme hızlarına göre ilerlerler. Öğrencilerin programı tamamlaması ortalama olarak 3,5 yıl sürmekle birlikte 2 yılda da bitiren öğrenciler bulunmaktadır. Her öğrencinin öğrenme hızı ve ilgisine göre şekillenen 42 programı, yazılımcı yetkinlikleri kazandırırken yeni nesil bir öğrenme deneyimi sunmaktadır.

Detaylı bilgi için www.42istanbul.com.tr ve www.42kocaeli.com.tr adreslerini ziyaret edebilirsiniz.