Şile’de özel yetenekli çocuklar için İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kurulan Şile İnovatif Eğitim Merkezi Romanya’da 10. Kez düzenlenen Avrupa’nın en büyük robot yarışmalarından biri olan RoboChallenge’dan ödülle döndü.
7 ülkeden, 116 takım ve 482 yarışmacının yer aldığı yarışmada Meksika, İngiltere, Fransa, Polonya, Kolombiya, Kongo, Peru, Ekvator, Romanya ve Türkiye’den gelen takımlar, 3-5 Kasım tarihlerinde Bükreş Politehnica Üniversitesi’nde yarıştı. 13 farklı kategoride düzenlenen yarışmada Şile İnovatif Eğitim Merkezinden 9 kişilik robot ekibi Mini Sumo kategorisinde 2. oldu.
Şile İnovatif Eğitim Merkezi, Şile Kaymakamlığı’nın yürüttüğü projeyle İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2016 yılı Mali Destek Programı kapsamında kuruldu. Şile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de ortak olduğu proje kapsamında Şile’de eğitim gören tüm ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine ulaşılarak toplamda 4 bin 629 öğrencinin yetenek tarama ve tanılama faaliyetlerine katılımı sağlandı. Şile’de görev yapan 254 öğretmenin özel yetenekli bireylerin eğitimi konusunda mesleki yeterliliklerini arttıracak eğitim programları düzenlendi.
Merkezde özel yetenekli 90 öğrenci sanat, bilim, yaratıcı düşünme, IT ve robot atölyesinde zenginleştirilmiş eğitim alıyor.
SUMO ROBOT NEDİR?
Sumo robotlar, robotikle ilgilenenlerin Japon sumo güreşlerinden esinlenerek aynı güreşi robotlara yaptırmak istemeleriyle ortaya çıkan bir robot kategorisi. Otonom hareket yeteneğine sahip, belli boyutlarda üretilmesi gereken, elektronik devreler içeren, birbirleriyle mücadele etmek amacıyla tasarlanan, amaçlanan hareketler için programlanan sumo robotlar, birbirleriyle Dohyo adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir metal ring üzerinde karşılaşıyorlar. Karşılaşma süresince sumo robotlar, tıpkı sumo güreşindeki gibi birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına iterek atmaya çalışıyorlar. Robotlar kontrast sensörleri sayesinde dohyonun çevresindeki beyaz çiziyi algılayıp, ring içinde kalmaya çalışıyorlar. Robotlara, çevresini ve rakip robotu kısa sürede algılaması için muhtelif sensörler (IR, ultrasonic, lazer, vb) eklenmekte ve geliştirilmiş taktik algoritmalar da yükleniyor. Sumo robotların maçı kazanmasında, sahip olduğu mekanik, elektronik tasarım ve yüklü olduğu program algoritmaları etkili oluyor. Derece alan robotların yazılımları bu bakımdan çok önemli bir yere sahip.